Зменшення втрат врожаю сприяє світовій продовольчій безпеці
Автор: Павло Голосний, менеджер з агрономічної підтримки використання засобів захисту рослин Corteva Agriscience в Україні.
Автор: Павло Голосний, менеджер з агрономічної підтримки використання засобів захисту рослин Corteva Agriscience в Україні.
Харчові залишки та втрати продовольства не лише впливають на проблему голоду у світі, але й впливають на сталість систем управління залишками та сприяють викидам парникових газів, які впливають на клімат нашої планети. Відповідальні рішення та норми щодо кількості та якості харчування можуть зробити значний внесок у зменшення наслідків голоду та зміни клімату.
Згідно зі звітом Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) за 2023 рік, у 2022 році у світі голодувало 691-783 мільйони людей, що на 122 мільйони більше, ніж до пандемії COVID-19. Крім того, за даними FAO, людство викидає третину виробленої їжі, що становить близько 1,3 мільярда тонн харчових відходів щороку.
Проблема надзвичайно актуальна для всього світу і, щоб підвищити обізнаність про необхідність скорочення втрат і відходів продовольства в усьому світі, за ініціативи ООН щорічно восени відзначається Міжнародний день поширення інформації про продовольчі втрати і харчові відходи. Крім того, Цілі сталого розвитку ООН ставлять за мету скорочення вдвічі до 2030 року глобальних харчових відходів на душу населення на рівні роздрібної торгівлі та споживачів та зменшення втрат продовольства по всьому ланцюгу виробництва та постачання, включаючи втрати після збору врожаю.
Якщо продовольчі товари, вироблені в сільському господарстві, не споживаються, фермерські господарства та весь ланцюг постачання продовольства даремно втрачають ресурси, необхідні для їх виробництва. Ключ до свідомого зменшення відходів – це усвідомлення того, де саме в ланцюгу постачання відбуваються втрати. За даними ФАО, близько 14% світового виробництва продовольства щороку втрачається на етапі від збору врожаю до роздрібної торгівлі.
Дослідження 2019 року «Сталі продовольчі системи», спонсором якого виступила міжнародна сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience, а виконавцем - Financial Times Group, показало, що 48% фермерів занепокоєні втратами продовольства. Окрім післязбиральних втрат, найбільші абсолютні втрати до збору врожаю спричиняють бур'яни, шкідники та хвороби. Що стосується хвороб сільськогосподарських культур, то найбільшої шкоди завдають грибкові патогени, які впливають на кількість та якість врожаю і можуть спричинити до 12 відсотків загальних втрат врожаю. Все це відіграє життєво важливу роль у сталому забезпеченні людства високоякісними харчовими продуктами, має значний вплив на втрати продовольства та призводить до значних скорочень доходів фермерів.
Наразі через повномасштабну війну та викликані нею економічні труднощі фермери намагаються оптимізувати витрати на вирощування. Але захист рослин – це якраз та сфера, де потрібно бути обережним з оптимізацією витрат. Без достатнього захисту рослини стають вразливими до шкідників і хвороб, що знижує потенційний урожай або робить їх непридатними для споживання. Використання неякісних чи підробних засобів захисту рослин може суттєво зашкодить навколишньому середовищу та здоров'ю фермерів і споживачів. Саме тому варто надавати перевагу польовому контролю – діяти завчасно або на самому початку виникнення проблеми, що дозволить використовувати меншу кількість препаратів і отримати кращі результати. І використовувати сучасні засоби захисту, які демонструють ефект при низьких нормах внесення.
Corteva інвестує величезні ресурси та приділяє значну увагу розробці сталих рішень та дослідженню активних інгредієнтів. Щорічно компанія інвестує близько 1 мільярда доларів США і наукові розробки, шукаючи максимально ефективні рішення для фермерів, які дозволяють захистити їх врожай від шкідників та хвороб, зменшуючи потенційні втрати. Зменшення втрат продовольства може мати значний вплив не тільки на зростаюче населення, а й на захист планети. Corteva має намір продовжувати передові дослідження та розробку нових діючих речовин, які пропонують фермерам довгострокове рішення для забезпечення населення планети здоровим і достатнім харчуванням та сприяють сталому розвитку сільського господарства.