28.05.2021

СИНЕРГІЯ ДВОХ КОМПОНЕНТІВ – ЗАПОРУКА ЧИСТОГО ПОЛЯ

Something went wrong. Please try again later...

Пропозиція, №3, травень, 2021.



Кукурудза для України була і залишається стратегічною культурою, яку вирощують майже у всіх регіонах, незалежно від кліматичних умов та розмірів господарств. З 2005 року кукурудза значно збільшила свої основні виробничі параметри: площі зросли з 1,66 млн до 4,5 млн га, валовий збір – із 7,2 млн до 26–30 млн тонн, залежно від року. Поки що ця галузь перебуває під впливом загальносвітового тренду, згідно з яким площі під кукурудзою щороку збільшуються.

Кукурудза –  найбільш урожайна культура, всі частини якої  використовуються у різних галузях сільського господарства та промисловості: для виробництва продуктів харчування, як високоенергетичний корм для тварин та птахів, як сировина для виробництва біопалива, а також для фармацевтичної, хімічної та інших сфер.

Як загальну тенденцію можна відзначити зростання врожаю зерна кукурудзи. Це зумовлено багатьма чинниками, основними з яких є висівання сучасних гібридів кукурудзи, адаптованих до умов України, та інтенсифікація вирощування цієї культури.

Під час вирощування кукурудзи перед виробником постає гостра проблема – бур’яни, адже вони можуть спричинити втрати 20–70% урожаю зерна. Відомо, що кукурудза належить до слабких конкурентів бур’янів у агрофітоценозах. Особливо критичний період – ранні фази розвитку культури, і в цей час необхідно подбати про її захист. Адже, якщо своєчасно не вжити відповідних заходів, у культурних рослин знижуються шанси на повноцінний ріст, розвиток і формування високого рівня майбутнього врожаю.

Завантажити повний текст статті можливо за посиланням.

Стаття на сайті журналу за посиланням.