Publication •  05.03.2025

Захист насіння сої в сезоні’2025

Something went wrong. Please try again later...

Стаття журналу "Пропозиція" , лютий 2025 р.

Гоподарства, які вирощують сою, знають, що успіх починається з правильного вибору насіння, а вибір правильного протруйника для забезпечення найкращого старту насіння є другим за важливістю рішенням. В умовах зростання виробничих витрат і ризиків протруювання сої слід розглядати як критично важливу капітальну інвестицію для виробничого сезону 2025 року. 

Забезпечення культури необхідним захистом на ранніх стадіях є ключем до максимізації врожайності та підготовки господарства до успішного врожаю.

Так, правильна обробка насіння може вплинути на кожну стадію розвитку культури – сівбу, сходження і збирання врожаю. Протруювання насіння пришвидшує появу сходів, виводячи їх із небезпечної зони ураження шкідниками та забезпечуючи більш рівномірне їх формування. А захист сходів сприяє розвитку рівномірних здорових посівів для максимізації потенціалу врожайності та загального успіху врожаю.

Для боротьби з ґрунтовими та насіннєвими хворобами й шкідниками сходів сої необхідний комплексний контроль: насіннєвий матеріал + продукт + технологія нанесення = очікуваний результат. 

З метою такого контролю було розроблено Тібарі™ — комбінований інсектофунгіцидний препарат для обробки насіння сої проти основних ґрунтових та насіннєвих хвороб і комплексу ґрунтових і надземних шкідників. 

Фунгіцидна складова на основі двох діючих речовин – флудіоксонілу, 25 г/л і дифеноконазолу, 25 г/л долає проблематику ґрунтових і насіннєвих хвороб, таких як фузаріоз насіння сої і аскохітоз. Крім того, дифеноконазол є наймʼякшим представником триазольної групи і жодним чином не проявляє ретардантної дії на проростання сої та її вегетацію.  

ФУЗАРІОЗ СОЇ

Фузаріоз насіння сої — це грибкове захворювання, спричинене збудниками роду Fusarium (найпоширеніші види: Fusarium oxysporum, Fusarium solani, Fusarium graminearum). Воно уражує насіння, проростки, корені та стебла, знижуючи врожайність і якість продукції.

1. Зовнішній вигляд 

  • насіння вкрите білим, рожевим або бурим нальотом (споруляція гриба);
  • на оболонці з’являються бурі або червонуваті плями;
  • уражене насіння зморшкувате, потемніле або плюскле.

2. Проростання

• часткова або повна втрата схожості;

• проростки слабкі, деформовані, часто з ураженнями кореневої системи.

3. Зараження під час проростання

• загнивання кореневої системи та прикореневої зони, що призводить до загибелі проростків;

• поява темно-бурих уражень на гіпокотилі (підсім’ядольному коліні).

 Оптимальні умови розвитку хвороби:

• висока вологість (>80%) і температура ґрунту 20…28 °C.

• збудники активно розмножуються у надмірно зволоженому ґрунті, особливо в умовах поганої аерації.

Джерела інфекції:

• уражене насіння (зберігає збудника на поверхні або всередині);

• рослинні рештки та ґрунт (збудник зберігається у вигляді спор).

Шкодочинність:

• зниження схожості насіння до 40–50;

• ослаблення сходів і нерівномірність посівів;

• зниження врожайності через ураження генеративних органів і погане формування бобів.

АСКОХІТОЗ СОЇ 

Аскохітоз сої — це грибкове захворювання, яке спричиняється збудником Ascochyta sojaecola або іншими видами роду Ascochyta.

Негативно впливає на вегетативну та генеративну частини рослин, знижуючи врожайність і якість насіння.

Ознаки ураження насіння:

• поява сірих, бурих плям або зморщування;

• заражене насіння втрачає схожість і може бути джерелом інфекції.

Оптимальні умови розвитку хвороби:

• збудник добре розвивається за вологої та теплої погоди (температура 18...28°C, вологість > 85%);

• інфекція може передаватися через заражене насіння, рослинні рештки або ґрунт.

Шкодочинність:

• зниження врожайності на 20–50% залежно від ступеня ураження;

• погіршення якості насіння (схожість, маса);

• ослаблення рослин, що сприяє вторинним інфекціям.

ІНСЕКТИЦИДНИЙ ЗАХИСТ НАСІННЯ СОЇ

Інсектицидний захист насіння сої стає все більш актуальним. З огляду на насиченість посівів сої в сівозміні сучасного виробництва ця культура зазнає впливу шкідників уже на ранніх етапах розвитку. 

Але завдяки інсектицидній діючій речовині імідаклоприд, 350 г/л Тібарі™ долає найбільші проблеми з ґрунтовими і післясходовими шкідниками сої.

До речі, в Сполучених Штатах, де площі під сою варіюються в межах 35 млн га, використання інсектицидних протруйників сягає близько 70%. 

Ґрунтові шкідники сої можуть суттєво знизити врожайність, особливо на ранніх етапах розвитку рослин. 

Основні шкідники,  які пошкоджують сою в ґрунті 

1. Дротяники (личинки коваликів)

Жовтувато-коричневі жорсткі личинки завдовжки 10–25 мм.

Шкодочинність: прогризають проростки, коріння, молоді пагони, що призводить до загибелі рослин або зменшення їхньої продуктивності.

Умови активності: найактивніші в прохолодну і вологу погоду.

2. Личинки хрущів (малих і великих)

Великі білі личинки завдовжки до 50 мм з коричневою головою.

Шкодочинність:

Живляться корінням, що призводить до в’янення та загибелі рослин.

3. Совки підгризаючі

Личинки, забарвлені в темно-коричневі або сіро-зелені кольори.

Шкодочинність: пошкоджують кореневу шийку та кореневу систему рослин, викликаючи їх в’янення та загибель.

Активність: особливо шкодять уночі, вдень ховаються в ґрунті.

ЯКІСТЬ ОБРОБКИ НАСІННЯ СОЇ ПРЕПАРАТОМ ТІБАРІ™

Для якісної і технологічної обробки насіння сої Тібарі™ слід дотримуватися наступних умов.

1. Норма продукту – 1 л/т. 

2. Оптимальна кількість робочого розчину для обробки сої не має перевищувати 4–6 л/т – для запобігання стікання робочого розчину з насінини.

3. Не використовувати шнекові протруювальні машини, які можуть пошкодити насіннєву оболонку і нерівномірно розподілити робочий розчин по поверхні насінини.

ВПЛИВ ПРОТРУЙНИКА НА ОДНОРІДНІСТЬ СХОДІВ 

Одним з важливих чинників, на який також впливає протруйник, є формування однорідних сходів рослин, що мінімізує внутрішньовидову конкуренцію в  агроценозі й розкриває потенціал кожної рослини. 

Згідно з нашими дослідженнями  Тібарі™ зі своєю мʼякою формуляцією показує найвищий відсоток схожості рослин сої (рис. 3). 

Також про важливість однорідних сходів свідчать і наші дослідження в США, проведені на дев’яти локаціях з метою визначення втрат врожаю, спричинених нерівномірними сходами (рис. 2). Так, рослини позначали за днем появи сходів і обмолочували окремо під час збору врожаю. Відповідно до інформації з дослідних ділянок, були зʼясовані втрати врожаю, спричинені неодночасним сходженням: у середньому втрати врожаю становили 514 кг/ га для сої, яка зійшла на четвертий день, порівняно з тією, що зійшла в перший день. Ці результати підтверджують важливість рівномірних сходів для отримання гарного врожаю і доводять, що протруйники насіння сприяють захисту і вчасній появі сходів.

 

Тібарі™ забезпечує стабільний результат у збереженні врожаю, що показують наші внутрішні дослідження  (рис. 4).

Отже, Тібарі™ наділений усіма необхідними характеристиками для забезпечення сталого результату в захисті насіння сої і розвитку культури на початкових етапах. Тому використання перевірених діючих речовин з технологічною формуляцією є запорукою повернення інвестицій. 

Завантажити PDF-версію статті>>

Більше про технології обробки насіння>>